Meppel gaat VN-advies over Zwarte Piet bestuderen

Zwarte Piet (Rechten: archief RTV Drenthe)
Zwarte Piet (Rechten: archief RTV Drenthe)
MEPPEL - De gemeente Meppel wil nog niet reageren op het advies dat de Verenigde Naties (VN) vanmiddag bekendmaakten over de toekomst van Zwarte Piet.
In dat advies roept de VN de Nederlandse overheid op de negatieve stereotyperingen die aan de persoon Zwarte Piet vastzitten, uit te bannen.


Eerst bestuderen

"Er is een advies van het VN-comité. Daarop geven wij niet op korte termijn een reactie", zegt een woordvoerder van de gemeente Meppel. In Meppel is dit jaar de
. De gemeente wil het advies van de VN eerst bestuderen en overleggen met andere betrokkenen.


Geen slavernij-kenmerken

Volgens de VN mag Zwarte Piet geen kenmerken meer hebben die doen denken aan het slavernijverleden. Een Nederlandse delegatie was vorige week bij het VN-comité in Genève. Het comité bestaat uit mensenrechtenexperts en beoordeelt om de vier jaar of landen zich aan VN-verdragen houden, die zij hebben ondertekend.
Tegenstanders van Zwarte Piet kondigden in mei nieuwe juridische stappen aan. Ze zouden onder meer willen demonsteren tijdens de Sinterklaasintocht in Meppel.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.