Locomotievenparade in Erica: 'Fantastisch! Treinen zijn mijn hobby'

ERICA - Zo'n twintig oude locomotieven zijn dit weekend in actie te zien bij het Industrieel Smalspoormuseum in Erica.
"Ik vind dit fantastisch", reageert een enthousiaste bezoeker, "Zo zwaar, en dat het voortbeweegt en de verschillende motoren!" Een andere bezoeker is het met hem eens: "Ik vind het heel bijzonder. Vooral dat ze hier wel twintig stuks hebben."
Meeneemspoor
Smalspoortreinen werden vorige eeuw vooral gebruikt bij de aanleg van wegen, kanalen en dijken. Het relatief lichte spoor kon gemakkelijk worden meegenomen. Meeneemspoor, werd het ook wel genoemd. Maar tegenwoordig is smalspoor niet meer in gebruik. "Het is een uitstervend geheel. Men gebruikt het niet meer omdat men over gegaan is op luchtbanden, niet spoorgebonden voertuigen", zegt Herman Brinks van het Smalspoor Museum.
Bijzonder exemplaar
Het meest bijzondere exemplaar is Loc 4, zegt Brinks. "Dat is een één-cilinder Dutch. Deze locomotief komt van de Griendtsveen Maatschappij en is in 1939 door hen aangekocht. Toen wij hier begonnen hebben wij die gelijk gekregen."
Naast de locomotieven zijn er ook modelspoorbanen te zien en gaan modelvliegtuigen het luchtruim in. "Wij proberen er dit weekend iets van te maken", zegt Brinks.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.