Familiefeestje op begraafplaats: 'Heel interessant, indrukwekkend bijna'

ASSEN - Het klinkt een beetje vreemd: een familiefeestje op een begraafplaats. Toch was het zo in, vanmiddag in Assen. Op de Noorderbegraafplaats werd het gerestaureerde graf van Wilhelmina Jacoba Pelinck-Zijnen de Gier, de grondlegger van de Drentse kraamzorg, feestelijk onthuld.
"Ik vond het heel interessant, indrukwekkend bijna", zegt kleinzoon Govert Pelinck. De familie heeft de restauratie van het graf betaald en die was wel nodig ook. "Het lag als een taartpunt in elkaar en uit het midden kwam een schitterende varen omhoog", zegt Lucas Ocken, de secretaris van de stichting Noorderbegraafplaats Assen.
Blij met resultaat
De familie is blij met het resultaat. "Het is heel mooi geworden, het ziet er keurig uit," laat achterkleindochter Marie-José Pelinck weten.
Grondlegger van de kraamzorg
Mevrouw Pelinck-Zijnen de Gier zette in 1924 in Assen een Stedelijke Kraamverplegingsdienst op poten. Een jaar later richtte ze haar blik op de rest van Drenthe. Op verschillende plaatsen in de provincie richtte ze Commissies voor Moeder en Kind op, en daarmee stond ze aan de wieg van de Drentse kraamzorg. "Daardoor kunnen kindertjes nu veilig geboren worden in Drenthe en dat is natuurlijk heel fijn", zegt achterachterkleinzoon Johan Pelinck.
Onder de indruk
Ook richtte Pelinck de eerste opleiding tot kraamverzorger op. De Nederlandse regering was zo onder de indruk van van haar werk dat na Assen in heel Nederland zogeheten bakeropleidingen tot kraamverzorgende werden opgericht. Wilhelmina Pelinck-Zijnen de Gier stierf op 5 juli 1934. Toen was er inmiddels in bijna ieder Drents gehucht een consultatiebureau en een kraamverzorger.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.