Bodycam moet uitgaan in Assen veiliger maken

ASSEN - Uitgaanspubliek in Assen wordt sinds dit weekend gefilmd. Medewerkers van JenS Security lopen rond met een zogenaamde bodycam.
Het cameraatje is kleiner dan een smartphone en filmt continue met geluid. Iedereen die binnen wandelt bij horecagelegenheden aan de Brinkstraat die bij Hotel de Jonge horen, komt op de film.

Gastheren

De camera's moeten zorgen voor meer veiligheid voor de gasten, het barpersoneel en de portiers. "Portiers leveren wij niet, we hebben gastheren," zegt Henry Willems. Hij is manager horeca en evenementen bij JenS Security.
Het bedrijf neemt officieel vanaf 1 september de beveiliging van het uitgaansleven voor zijn rekening, maar dit weekend staan de gastheren al voor de deuren. "We leveren ieder weekend 4 tot 6 mensen," vertelt Willems.

Meningsverschillen

De camera's moeten een eind maken aan meningsverschillen tussen de beveiligers en gasten die het te bont maken en eruit worden gezet. Willems: "Ik heb in mijn hele carrière nog nooit iemand gehad die vond dat ik hem terecht op straat zette. Nu de camera's er zijn, is het niet langer meer ons woord tegen dat van een ander."

Hoe zit dat eigenlijk met privacy?

"In de huisregels staat dat er cameratoezicht is en als je naar binnen gaat, ga je akkoord met de huisregels, dus als je niet op de film wilt, dan moet je niet naar binnen gaan," legt Henry Willems uit.

Apparaatje aan het overhemd

Hoofdportier Jeffrey stond vannacht voor het eerst met bodycam voor de deur van café The Beefeater. Het apparaatje hangt aan zijn overhemd en echt opvallen doet het niet. Jeffrey is er blij mee: "Het geeft een veilig gevoel voor iedereen. En bij de rechter is geen verschil van mening meer. Ik denk dat het super gaat werken."
De gasten zijn te druk met hun bier om door te hebben dat de gastheer alles op camera vastlegt. Niemand van de klanten heeft bezwaar tegen de bodycam. "Als hij wil weten wie er binnenkomt, snap ik zeker dat hij alles filmt," zegt Amber die naast de deur op het terras zit.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.