Opnieuw ontslagronde bij TSN Thuiszorg: Drenthe blijft buiten schot

Een thuiszorgmedewerker (archieffoto RTV Drenthe)
Een thuiszorgmedewerker (archieffoto RTV Drenthe)
ASSEN - TSN Thuiszorg, de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland, kondigt opnieuw een grote ontslagronde aan, maar die raakt Drenthe deze keer niet.
Het gaat in totaal om 436 vaste medewerkers die werkzaam zijn als hulp bij het huishouden. Van 218 tijdelijke medewerkers wordt bovendien het contract niet verlengd.
Volgens keer Drenthe ook weer aan de beurt
De nieuwe ontslagen vallen volgens Riek van Kampen van vakbond FNV in Amersfoort, Arnhem, Haarlem en Groningen. Het is de vijfde reorganisatie op rij bij TSN en volgens Van Kampen vast niet de laatste. Ze denkt dat bij een volgende ronde ook Drenthe wel weer aan de beurt zal zijn.
Honderden ontslagen
Het afgelopen jaar kregen al meer dan 1500 medewerkers ontslag aangezegd en zijn ruim 2500 tijdelijke contracten niet verlengd. In mei werd bekend dat er in Drenthe 123 medewerkers hun baan verliezen.
Bezuinigingen
Het verlies van ruim 4000 banen is volgens de organisatie een direct gevolg van "de extreme bezuinigingen op de thuishulp". Ook dit keer vallen de meeste ontslagen in gemeenten die stoppen met het afnemen van het grootste deel van de hulp bij de huishouding.
Noodklok
"De huidige situatie is niet in het belang van cliënten, de kwaliteit van de zorg en de positie van de thuishulpen. We luiden daarom nogmaals de noodklok", stelt directeur Zion Jongstra van TSN Thuiszorg. "De wijze waarop bezuinigingen worden doorgevoerd is uiterst schadelijk en leidt niet tot effectieve verbeteringen, met als gevolg dat de thuishulpsector zich nu in kritieke toestand bevindt."
Eigen bijdrage
De regering kondigde vorig jaar een tijdelijke regeling aan om de bezuinigingen te verzachten: de zogenaamde Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT). Hiervoor is ruim 250 miljoen euro uitgetrokken, bedoeld om 19.000 banen te redden. Met deze regeling kunnen cliënten zelf thuishulp kopen tegen een eigen bijdrage. Thuishulp-cliënten hebben echter meestal een kleine beurs en voor deze groep is de vaak hoge eigen bijdrage niet te betalen, aldus TSN Thuiszorg.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.