Sterke drank uit Exloo moet toeristen trekken

EXLOO - Whisky, gin, wodka en jenever uit Exloo. Dat zal menig drankorgel als muziek in de oren klinken. Toch zijn het niet drankorgels, maar toeristen die Matthieu en Helmy Smakman willen trekken.
De familie Smakman leerde het vak bij een calvados-distilleerderij in Normandië. Het is de zoveelste carrière van het ondernemende echtpaar. Matthieu was ook al directeur bij The Greenery en adviseur bij de politie Rotterdam. En beiden komen uit het slagersvak, om maar iets te noemen. In Drenthe slaan ze een nieuwe richting in.

Metamorfose

Van de gemeente Borger-Odoorn kochten ze het voormalige streekmuseum Bebinghehoes. De afgelopen maanden hebben ze de monumentale boerderij opgeknapt. En ook de bijgebouwen ondergaan een metamorfose.
In de schuur die Staatsbosbeheer tot voor kort huurde, staan inmiddels negen tanks. Daarmee wil het echtpaar alcohol destilleren uit streekeigen producten.

Turv Exloo

Turv Exloo gaat hun drank heten. 'Turv' is een oude schrijfwijze van turf. En die Turv onderscheidt zich van de grote merken, omdat het alcohol in de drank niet uit het buitenland komt, maar zelf geproduceerd wordt door de stokersfamilie. Het bedrijf garandeert een ouderwets verfijnde smaak.

Overvallen

Het bestuur van de Folkloristische Vereniging Dorpsbelangen Exloo werd overvallen door de komst van het echtpaar. Want pas achteraf hoorden zij dat ook hun bankje op het mede door hen heringerichte Marktplein is verkocht aan de familie.
Matthieu en Helmy Smakman benadrukken dat het marktpleintje van iedereen blijft. "We gaan er aansluitend aan het theehuis en de slijterij die we gaan openen ook een Frans terras beginnen. Maar op het plein willen we juist dorpsactiviteiten houden. Dat versterkt elkaar alleen maar."

Producten uit eigen regio

Twee keer per maand wil het echtpaar een streekmarkt houden waar producten uit de regio te koop komen. "Als mensen wat hebben, meld je dan bij ons. Het past in ons idee van een circulaire economie, waarbij iedereen profiteert van de kracht van elkaar. We willen hier zo duurzaam mogelijk drank produceren, maar het is geen geitenwollen-sokken bedoening."
In november wil Smakman de deuren openen. Dan is er in eerste instantie met name zelfgebrouwen Drentse jenever te koop. De Drentse whisky laat drie jaar op zich wachten. Want zolang gaat het rijpingsproces in de grote houten vaten duren.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.