Oud-topmannen uit het bedrijfsleven moeten economie van Zuid-Oost Drenthe uit het slop trekken

EMMEN - Twee oud-topmannen uit het bedrijfsleven moeten de economie van Zuid-Oost Drenthe uit het slop halen. Sjoerd Vollebregt, vroeger de baas van Stork en Fokker en Eiso Alberda van Ekenstein, voormalig topman van Teijin Aramid Nederland stellen samen een actieplan voor de regio op.
Industrie stimuleren

In het plan van de commissie komen aanbevelingen voor bedrijven in Zuid-Oost Drenthe om meer te investeren en betere omzet te draaien. Vooral de industrie en de markteconomie in de regio worden gestimuleerd. Dit moet op termijn voor meer werkgelegenheid zorgen. Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt de plannen.

Zak geld

"Ik heb het nog nooit eerder meegemaakt dat het ministerie zich zo duidelijk committeert aan de regio", zegt wethouder Bouke Arends van de gemeente Emmen. Dat betekent overigens niet dat minister Henk Kamp met een met een zak geld over de brug komt voor de plannen. "Wel leggen beide topmannen zo'n gewicht in de schaal dat het ministerie moeilijk om de aanbevelingen heen kan."

Optimale randvoorwaarden

Voorzitter Sjoerd Vollebregt van de commissie gaat eerst de sterke punten van de regionale economie in kaart brengen. Ook is er aandacht van de commissie voor de knelpunten die groei tegen houden. "We gaan zorgen dat de randvoorwaarden optimaal zijn voor de uitbreiding van de economie", zegt Vollebregt.

Landelijk gemiddelde

Het actieplan moet februari of maart volgend jaar klaar zijn. De maatregelen moeten zorgen voor een structurele versteviging van de Zuid-Oost Drentse economie. "Binnen tien jaar moet de arbeidsparticipatie in de regio met tien procent stijgen tot minimaal het landelijke gemiddelde", aldus wethouder Bouke Arends

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.