Rechtbankpresident: Wij staan achter de plannen voor Assen

ASSEN - Het bestuur van de Rechtbank Noord-Nederland wil graag de plannen voor een inkrimping van de locatie in Assen uitvoeren. "Wij staan erachter", aldus rechtbankpresident Daan Keur.
Keur zegt dat er goede argumenten zijn voor de beslissing om alleen nog kleine zaken te behandelen in Assen.
Bezuinigingen
"De keuze is vooral ingegeven door een bezuinigingsnoodzaak die de landelijke rechtspraak móet uitvoeren", legt Keur uit. "Het kabinet heeft een bezuiniging van ongeveer 100 miljoen opgelegd en daar moeten wij een antwoord op vinden, terwijl we ook moeten investeren in kwaliteit en digitalisering." Het opheffen van de kantoorfuncties bij de rechtbank Assen bespaart zo'n 2,4 miljoen euro aan huurlasten.
Niet dicht
Volgens Keur is de afslanking van de locatie Assen niet het begin van het einde. "Dat is niet de bedoeling. Het betekent wel een aanzienlijke vermindering van het aantal zaken die er gedaan zullen worden", aldus Keur.
Digitaliseren
Een deel van het personeel van Assen gaat mee naar Groningen. Volgens Keur worden er geen banen geschrapt. "Niet door deze beslissing over de huisvesting. Wel gaan we de komende jaren digitaliseren", legt Keur uit. "We gaan van papier over naar digitaal werken. Daar komt uit naar voren dat misschien wel 40 procent van het administratieve personeel op termijn zijn baan verliest."
Jammer
Drie teamvoorzitters van de rechtbank in Assen zijn vandaag vanwege de plannen opgestapt. "We gaan morgenochtend met twee van de drie praten", legt Keur uit. "Het is buitengewoon jammer. Het is een ingrijpend plan. Zij hebben de afweging gemaakt dat ze niet mee kunnen doen. Het is jammer, maar het is niet anders."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.