Drentse politiek in actie tegen inkrimpen rechtbank Assen

De rechtbank in Assen (Rechten: archief RTV Drenthe)
De rechtbank in Assen (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - De Drentse Staten vinden het verkleinen van het takenpakket en het verplaatsen van een groot deel van het personeel van de rechtbank in Assen naar Groningen onacceptabel.
Daarom komen de partijen op initiatief van statenfracties PvdA en ChristenUnie in actie tegen het uitkleden van de rechtbank. Provinciale Staten van Drenthe hebben gezamenlijk vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten over de inkrimping en zullen de vragen ook naar Tweede Kamer en kabinet sturen.
Vragen
De Staten willen onder meer weten of Gedeputeerde Staten op de hoogte gesteld was van de voorgenomen plannen, of ze bereid zijn om de voorgenomen plannen op alle mogelijke manieren te voorkomen en welke acties zijn ondernomen om het verlies van werkgelegenheid in Drenthe tegen te gaan.
Zoveelste klap
Na het mogelijke vertrek van de Belastingdienst uit Emmen, de dreigende sluiting van de kazerne in Assen en het potentiële verlies van de kantoorbanen bij de rechtbank in Assen vorig jaar, is de maat voor de Drentse Staten vol. Het verlies van een groot aantal banen bij de rechtbank is volgens hen de zoveelste klap voor de werkgelegenheid in Drenthe.
Daarnaast zet het verkleinen van het takenpakket van de rechtbank in Assen, volgens de partijen de zichtbaarheid en de bereikbaarheid van de rechtspraak in Drenthe onder druk.
Besparing
Het inkrimpen van de rechtbank in Assen is onderdeel van een landelijke bezuiniging op de rechtspraak van 120 miljoen euro. Door het kantoorgedeelte van Assen af te stoten kan 2.5 miljoen euro bespaard worden.

Gemeenteraad

Ook de gemeenteraad van Assen beraadt zich op een gezamenlijke raadsbrede actie en hoopt dat dit bij alle Drentse gemeenten navolging krijgt, "omdat de rechtspraak voor heel Drenthe wordt aangetast." De fractievoorzitters van Assen komen in elk geval dinsdagavond bij elkaar, om zich te beraden op verdere acties. Een eerste idee is er inmiddels, en dat is het houden van een raadsvergadering in het rechtbankgebouw.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.