'Drenthe heeft straks alleen een tweederangs rechtbank'

ASSEN - Drenthe moet een volwaardige rechtbank behouden, dat vinden de Drentse Staten. Op initiatief PvdA en ChristenUnie willen ze gezamenlijk met de gemeenteraad van Assen en de Tweede Kamer optreden tegen de inkrimping van de rechtbank in Assen.
"De gemeenteraad praat bijvoorbeeld over het houden van een raadsvergadering in het rechtbankgebouw", vertelt PvdA-Statenlid Ronald Koch. "We zouden bijvoorbeeld ook een zitting kunnen doen van de Etstoel. Tot 1791 hebben we hier eigen rechtspraak gehad in Drenthe. We zouden een brede ludieke actie op kunnen zetten en nog eens zo'n zitting kunnen houden, waarbij we ook graag de advocatuur en de mensen van de rechtbank zelf willen betrekken. Een brede actie."
Afslanking Rijksdiensten
De partijen in Gedeputeerde Staten trekken gezamenlijk op in de strijd voor het behoud van een volwaardige rechtbank in Assen. "Dat gebeurt niet heel vaak", ziet ook Koch. "In dit geval hebben we gezegd dat het geen kwestie is van partijpolitiek. Als je kijkt naar Drenthe gaan er de laatste jaren veel Rijksdiensten weg of worden afgeslankt. Nu is de maat vol." Koch denkt aan het mogelijke vertrek van de Belastingdienst uit Emmen en de dreigende sluiting van de kazerne in Assen.
Tweederangs
"De werkgelegenheid staat al onder druk in Drenthe. Maar het gaat ook om de zichtbaarheid en de bereikbaarheid van de rechtbank. Straks heb je in Drenthe - het klinkt misschien wat oneerbiedig - alleen een tweederangs rechtbank en moet je als Drent je recht gaan halen in Groningen", aldus Koch. "De rechtspraak moet vertegenwoordigd zijn in Drenthe."
Donderdag heeft burgemeester Marco Out van Assen een gesprek met de rechtbank Noord-Nederland over de plannen om de rechtbank in onze provinciehoofdstad af te slanken. Voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak Frits Bakker zei gisteravond in Nieuwsuur dat de plannen voor de inkrimping nog kunnen veranderen en dat hij niet voor niets om de input van lokale bestuurders vraagt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.