De Vlijt in Meppel wordt weer een echte molen: 'Dit is voor ons een hele grote stap'

MEPPEL - Een belangrijke dag voor molen De Vlijt in Meppel. De molen krijgt zijn koningsspil, de hoofdas, terug en dat is een belangrijke stap om van het monument weer een functionerende molen te maken.
De vrienden van molen De Vlijt willen als de molen straks weer werkt, mosterd gaan malen.

Aandrijven

"Dit is voor ons een hele grote stap", zegt molenaar Arco Pierik. "De spil gaat uiteindelijk de werktuigen aandrijven. Aangezien we geen spil hadden, is het heel belangrijk."
Het gevaarte is ongeveer 7,5 meter lang en weegt honderden kilo's. Een kraan moet er vandaag voor zorgen dat de spil in de molen wordt getakeld.

Denemarken

De spil komt oorspronkelijk uit Denemarken. "Daar was een molen omgevallen. Een Nederlandse molenaar heeft die zien liggen en er onderdelen uitgehaald. Die onderdelen zijn over molens in Nederland verdeeld. De molenaar had nog wat onderdelen over en die kunnen wij nu gebruiken", vertelt Pierik.

Mosterd

"We hebben het plan opgevat om mosterd te gaan malen. Molens in de omgeving malen al graan. Dus het had voor ons weinig zin om dat ook te gaan doen. Er is een molen op Ameland die ook mosterd maalt. Wij proberen dat als eerste op het vasteland te doen", legt molenaar Pierik uit.

Tandwielen

Als de spil in de molen is, is al het werk nog niet gedaan. "Het wordt een precisieklusje. Als de spil binnenligt, moeten we nog twee grote tandwielen maken, aan de boven- en onderkant. En we moeten nog een koppel stenen hebben om te malen", vertelt de molenaar.
Het lijkt dan ook nog wel enkele maanden te gaan duren, voordat de eerste mosterd wordt gemalen op molen De Vlijt in Meppel.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.