Inwoners Hoogeveen speuren naar pyromaan: 'Geen georganiseerde burgerwacht'

HOOGEVEEN - De gemeente Hoogeveen en de politie gaan samen inwoners van Hoogeveen inzetten om vat te krijgen op de pyromaan. De man of vrouw, of mogelijke groep, heeft de afgelopen maanden meerdere branden aangestoken. Maandagnacht ging nog een auto in vlammen op.
"En daar moet nu eindelijk een einde aan komen", zo zegt burgemeester Karel Loohuis. Woensdagavond krijgt de eerste groep inwoners een cursus, zodat ze weten wat verdacht gedrag is en hoe ze een verdachte kunnen herkennen.

Hulp in meest getroffen woonwijken

Volgens Loohuis gaat het om bewoners die actief zijn in hun wijken en hun eigen omgeving heel goed kennen. Het is geen georganiseerde burgerwacht. Het gaat er volgens Loohuis ook niet om dat er patrouilles worden gelopen, maar dat de inwoners zelf ook alerter worden. Bijvoorbeeld als ze zaken zien die ze niet vertrouwen. Een kwestie van beter observeren.
De groep wordt gevraagd extra om zich heen te kijken als ze op straat zijn en de politie te waarschuwen als ze het niet vertrouwen. "Dit is echt mensen bewust maken. Waar moet ik op letten en wat moet ik melden? In de buurten waar behoorlijk wat branden zijn geweest gaan we de mensen trainen", legt Loohuis uit.

Extra oren en ogen

Loohuis zegt dat het misschien niet de ultieme methode is om de verantwoordelijke voor de branden te pakken, maar het is extra. De politie kan niet overal zijn en krijgt hier mee extra "getrainde" ogen en oren.

Meer pyromanen actief

Maandag is door de politie een 39-jarige Hoogevener aangehouden op verdenking van brandstichting. Maar alsof er niets aan de hand was, ging er dinsdag opnieuw een busje in vlammen op. De politie gaat er van uit dat er in Hoogeveen meerdere pyromanen actief zijn. Met hulp van oplettende inwoners hopen politie en gemeente eindelijk een oplossing te vinden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.