NS'ers ongerust over chroomverf op treinen

Een trein (archieffoto RTV Drenthe)
Een trein (archieffoto RTV Drenthe)
ONNEN - De NS gebruikt al zo'n twintig jaar verf voor treinen die de kankerverwekkende stof chroom-6 bevat. Dezelfde verf werd onder andere gebruikt in het oude NAVO-depot in Coevorden.
Chroom-6 kan via de longen of via de poriën in het lichaam terechtkomen. Bij het afschuren van oude verflagen liepen medewerkers van NedTrain, de onderhoudstak van de NS met vestigingen in onder andere Onnen, Zwolle en Groningen, tot voor kort onbeschermd door dikke lagen afgeschuurde verf, zo meldt Trouw vandaag.
Onderzoek
Er zijn nog geen ziektegevallen bekend, maar medewerkers maken zich volgens vakbond FNV Spoor zorgen. De NS onderzoekt het gebruik van de verf en heeft sommige werkzaamheden uit voorzorg stilgelegd.
Straaljagers
Vorig jaar werd bekend dat Defensiemedewerkers jarenlang blootgesteld zijn aan de chroom-6-verf bij het verven van straaljagers en pantservoertuigen. Zo'n zeshonderd van hen hadden gezondheidsklachten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.