GroenLinks: Geen olie-afvalwater in oude Drentse gasvelden

Olie- en waterscheidingsinstallatie in Schoonebeek (Rechten: RTV Drenthe / Serge Vinkenvleugel)
Olie- en waterscheidingsinstallatie in Schoonebeek (Rechten: RTV Drenthe / Serge Vinkenvleugel)
SCHOONEBEEK - Moet het afvalwater van de oliewinning in Schoonebeek in Drentse oud-gasvelden worden opgevangen? Nee, schrijft GroenLinks Drenthe.
Het afvalwater uit Schoonebeek is zwaar vervuild met chemicaliën. Tot enkele maanden geleden werd het water naar lege gasvelden in Twente gepompt. Maar de oude gasleidingen, waardoor het water werd gepompt, bleken niet meer veilig. Sinds april ligt de oliewinning in Schoonebeek daarom stil.
NAM onderzoekt zuiveren van afvalwater
De NAM onderzoekt op dit moment andere mogelijkheden om het afvalwater te verwerken. Er wordt onder andere gekeken naar het zuiveren van het water. Ook is het een optie voor de NAM om het afvalwater in oude Drentse gasvelden op te slaan.


'Geen afvalwater in Drentse bodem'

GroenLinks Drenthe ziet het opslaan van afvalwater in de Drentse bodem absoluut niet zitten. De partij wil dat gedeputeerde Tjisse Stelpstra zich hiertegen verzet. In een brief dringt de partij erop aan om op zoek te gaan "naar een écht milieuvriendelijke oplossing", schrijft de partij op
.
Definitief staken injectie afvalwater
Mocht er geen milieuvriendelijke oplossing te vinden zijn, dan wil GroenLinks graag dat de provincie Drenthe het Rijk dringend verzoekt om de productie en injectie van olie-afvalwater definitief te staken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.