GroenLinks: NAM kan niet garanderen dat pijpleiding niet opnieuw lek gaat

SCHOONEBEEK - Geen afvalwater van de oliewinning in Schoonebeek in lege gasvelden in Drenthe. Daar strijdt GroenLinks in de Provinciale Staten van Drenthe voor.
Volgens fractievoorzitter Hans Kuipers zijn er namelijk twee problemen met het lozen van afvalwater. "Er moet altijd een pijpleiding naar toe. In Twente blijkt die nu te worden aangetast door dat water, waardoor er lekken ontstaan. Dat is niet wenselijk."
"Ten tweede zit dat giftige afvalwater in zo'n leeg gasveld en dat blijft daar dan zitten tot in de lengte van dagen. Er is namelijk geen beeld op wat daar dan mee moet gebeuren."
Verder zegt Kuipers dat de NAM nooit kan garanderen dat een pijpleiding opnieuw lek gaat. "Het blijft maar onder die bodem zitten, waarvan je niet weet wat er over tien, vijftig of honderd jaar mee gaat gebeuren."
Andere mogelijkheden
De NAM onderzoekt op dit moment andere mogelijkheden om het afvalwater te verwerken. Wat GroenLinks betreft mag dat niet zijn door het onder de grond te stoppen. "Het moet echt een milieuvriendelijk oplossing zijn."
Beste oplossing
Wat Kuipers betreft blijft de beste oplossing het stoppen met oliewinning en het overstappen op duurzame vormen van energie.
Toch afvalwaterlozing: wat dan?
Als de NAM toch afvalwater gaat lozen in de bodem, dan vindt GroenLinks dat de provincie Drenthe samen met Overijssel bij de minister van Economische Zaken moet aandringen dat de vergunning voor zowel het produceren van afvalwater als het injecteren in de bodem moet worden ingetrokken. "Als de NAM niet op een nette manier van dat water af kan, moeten ze stoppen met de oliewinning."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.