Gevangenis Norgerhaven nu in Noorse handen

VEENHUIZEN - Staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie heeft vanmiddag de sleutel van gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen symbolisch overgedragen aan de Noorse minister van Justitie Anders Anundsen.
Daarmee gelden de komende drie jaar Noorse regels in de gevangenis.

Cellentekort

Noorwegen kampt met een tekort aan cellen terwijl in Nederland celruimte over is. Daarom kwamen beide landen overeen dat de komende jaren 240 Noorse gevangenen in Veenhuizen worden geplaatst. Gisteren kwamen de eerste 25 aan.

Werkgelegenheid

De staatssecretaris is tevreden: "Wij kunnen hiermee de werkgelegenheid bij Justitie op peil houden en voorkomen dat gekwalificeerd personeel elders aan de slag moet." In Tilburg worden al enkele jaren Belgische gedetineerden opgevangen. Maar Dijkhoff zegt niet actief de boer op te gaan om meer landen te interesseren om hun criminelen naar Nederland over te brengen.

Gemengde gevoelens

Een verslaggever van de Noorse televisie geeft aan dat de meningen over de plaatsing van gevangenen in Noorwegen leidt tot gemengde gevoelens. "De een vindt het een goede tijdelijke oplossing. In Noorwegen wachten zo’n duizend veroordeelden op plaatsing in een gevangenis. Anderen vrezen dat na Nederland mogelijk andere landen worden verzocht om Noorse gestraften op te nemen", zegt hij. Ook de gevangenen reageren volgens hem verschillend.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.