Drentse PVV: Geen voorrang statushouder bij krijgen woning

De Provinciale Staten (Rechten: archief RTV Drenthe)
De Provinciale Staten (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - De Statenfractie van de PVV vindt dat asielzoekers die een verblijfstatus hebben geen voorrang moeten krijgen bij het krijgen van een huis. Dat leidde vanmiddag tot felle reacties bij de andere partijen.
Statenlid Ad van Berkel van de PVV kaartte de kwestie aan tijdens een commissievergadering. "De ongeveer 500 statushouders krijgen nu voorrang en hebben een maximale wachttijd van 12 weken. Maar andere mensen staan gemiddeld 29 maanden op de wachtlijst. Dat is niet eerlijk", zegt hij.

Lege kantoren

De PVV'er vindt dat iedereen gelijk moet worden behandeld en pleitte er voor om bijvoorbeeld lege kantoren of overheidsgebouwen in te zetten voor huisvesting. "Als dat lukt gaat de wachttijd voor iedereen naar beneden."

Veel kritiek

De PVV kreeg veel kritiek van andere partijen. "De provincie gaat hier helemaal niet over", aldus Dick Dijkstra van het CDA. "We roepen het rijk op om gemeenten intensiever te helpen bij de huisvesting." Veel partijen gaven aan zich te storen aan het beeld dat de PVV opriep.

In overleg

Gedeputeerde Tjisse Stelpstra gaf aan dat hij op korte termijn met de Drentse gemeenten in overleg gaat over de huisvesting van asielzoekers.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.