Rechters en medewerkers rechtbank protesteren in Zwolle: 'Er hangt een hoop onvrede in de lucht'

ASSEN - Medewerkers en rechters van de rechtbank in Assen protesteren vandaag tijdens een bijeenkomst van de Raad voor de Rechtspraak in Zwolle.
De medewerkers voeren met een stil protest actie tegen de plannen om de rechtbank in Assen in te krimpen. "Er hangt een hoop onvrede en een hoop spanning in de lucht", aldus rechter Jan Bartstra.
'Geen mooi plan'
De Raad voor de Rechtspraak zal tijdens de bijeenkomst hun plan toelichten om de rechtbanken af te slanken. "Ze gaan denk ik nogmaals vertellen wat hun mooie plan is en hoe geweldig dat is, maar daar zijn wij het niet mee eens", zegt Bartstra.
Stilte
Volgens Bartstra gaat de locatie Assen met 55 mensen stilte afkondigen. Ze zijn aanwezig, maar zullen geen vragen stellen aan de Raad voor de Rechtspraak. "We zien ons - zeg maar - niet als havenarbeider die zich laat zien met petjes en spandoeken. We willen het op de inhoud gooien", aldus Bartstra. "We willen geen vragen stellen, maar een statement maken. Het wordt netjes en op argumenten."
"Het is ongeveer de helft van het personeel, de andere helft blijft de zittingen doen. De burgers moeten er geen last van krijgen", aldus de rechter.
Volgens Bartstra komen er honderd medewerkers van de rechtbank in Almelo naar Zwolle. "Ook vanuit Lelystad komen tientallen mensen. Vanuit Leeuwarden komen ze en wellicht ook vanuit Groningen", aldus Bartstra. "Het wordt daar een volle dag."
Kamerdebat
Bartstra hoopt dat er een Kamerdebat komt naar aanleiding van de acties en dat het kabinet een andere beslissing neemt. "De landelijke politiek kan ons nog redden. Het plan behoeft de instemming van de minister en die wordt weer gecontroleerd door het parlement."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.