Actie van tandartsen: stuur je ouders naar de tandarts!

Naar de tandarts (Archieffoto RTV Drenthe)
Naar de tandarts (Archieffoto RTV Drenthe)
ASSEN - Kinderen met ouders op leeftijd moeten hun vader en moeder vaker naar de tandarts sturen. Dit zei tandarts geriatrie Claar Wierink in het Radio Drenthe-programma De Brink.
Volgens Wierink gaan ouderen steeds minder vaak naar de tandarts. "Er zijn steeds meer ouderen en ze houden steeds langer hun eigen gebit. Maar als ze minder makkelijk voor zichzelf zorgen, gaat ook het onderhouden van het gebit achteruit."
Met kunstgebit ook naar de tandarts
Al neemt het aantal ouderen met een kunstgebit af, ook mensen met een prothese moeten naar de tandarts. "De kaak van ouderen wordt steeds kleiner en daardoor kan het kunstgebit minder goed passen. Hierdoor ontstaat ruimte en dat kan wondjes in de mond veroorzaken", zegt Wierink.
Proefcampagne
Tijdens de proefcampagne De mond niet vergeten in Hardenberg, Amsterdam en Rotterdam worden mantelzorgers opgeroepen om ouderen vaker naar de tandarts te sturen. Naast kinderen richt de actie zich ook op echtgenoten, huisartsen en thuishulpen.
Voor de campagne zijn onder meer tekeningen met uitleg en ansichtkaarten gemaakt.
Uitbreiding van de campagne
Als de oproep tot actie in de proefgebieden getest is, wordt de campagne naar nog tien andere gebieden uitgerold. Daarna zou het een landelijke actie moeten worden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.