Raad Assen in de bres voor rechtbank met motie

ASSEN - De raad van Assen heeft vanavond unaniem een motie aangenomen, met daarin een oproep tot verzet tegen de forse inkrimping van de rechtbank. Dat gebeurde onder luid applaus van zo'n twintig advocaten, die als publieksactie in toga naar de gemeenteraad waren gekomen.
De raad maakt zich zorgen over de toekomst van de rechtbank in Assen, nu personeel en allerlei rechtszittingen naar Groningen verhuizen. De politiek beschouwt dat als 'uitholling van de rechtspraak'. De gemeenteraad vindt dat onaanvaardbaar.

'Functies behouden'

In de motie staat dat de gemeenteraad wil dat het college van B en W er alles aan doet om de bestaande functies in de rechtbank te behouden. Om dat bereiken, moet het college alle partners en contacten inzetten, zo staat in de motie. Ook wil de gemeenteraad hier nauw bij betrokken worden.

Volwaardige rechtspraak

Assen vindt dat de rechtspraak in de provincie zichtbaar, bereikbaar en toegankelijk moet zijn. Daarbij wijst de raad naar de Wet Herziening Gerechtelijke Kaart. Daarin staat dat er in elke regio volwaardige rechtspraak moet zijn.
Volgens de Asser politiek neemt de Raad voor de Rechtspraak met zijn plannen voor de rechtbank in Assen het lokaal en regionaal bestuur niet serieus.

Navolging in heel Drenthe

De advocatuur is blij met de actie vanuit de Asser politiek. Zij hopen dat de motie van Assen in alle Drentse gemeenten navolging krijgt. "Het is niet alleen een zaak van Assen, maar van heel Drenthe. Want alle burgers die hun recht zoeken, worden met deze plannen de dupe," aldus advocaat Willem Bierens.
De advocaten kwamen met de toga-actie bij de Asser raad voor het eerst in opstand. Ze beraden zich op meer acties.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.