Heel politiek Drenthe: draai plannen voor rechtbank Assen terug

Rechtbank in Assen (archieffoto RTV Drenthe)
Rechtbank in Assen (archieffoto RTV Drenthe)
ASSEN - De fracties van gemeenteraden en Provinciale Staten in Drenthe roepen de Raad voor de Rechtspraak vandaag in een brief op om de plannen voor de reorganisatie van de rechtbank in Assen terug te draaien.
Ook de minister van Justitie Ard van der Steur en minister Stef Blok van Rijksdienst krijgen de protestbrief uit Drenthe, net als alle fractievoorzitters in de Eerste en Tweede Kamer. De Drentse lokale en provinciale politici vinden dat de rechtspraak in Drenthe wordt uitgehold als de plannen doorgaan.
Rechtbank Assen uitgekleed
Maandag maakte de rechtbank Noord-Nederland bekend dat in Assen vanaf 2016 alleen nog kantonzaken, zaken van de politierechter zonder detentie en wat zaken van lagere overheden worden behandeld. Het grootste deel van het rechtbankpersoneel verhuist naar Groningen.
Uitholling onaanvaardbaar
De Drentse politiek vindt dat de toegankelijkheid, bereikbaarheid en zichtbaarheid van de rechtspraak in Drenthe in het geding zijn. Drenthe wordt volgens de politieke partijen onevenredig hard getroffen. Ook zijn er twijfels of de operatie wel de gewenste bezuiniging oplevert.
De politieke partijen vinden dat de Raad voor de Rechtspraak het overleg met de regio niet serieus neemt door al op 8 september met een definitief besluit te komen, één week na de aankondiging van de plannen.
De ministers Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie en Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst ontvangen een kopie van de brief, evenals de fractievoorzitters van alle partijen in de Eerste en Tweede Kamer.
Veel protest
Gisteravond nam de gemeenteraad van Assen al unaniem een motie aan, met daarin een oproep tot verzet tegen de forse inkrimping van de rechtbank. Dat gebeurde onder luid applaus van zo'n twintig advocaten, die als publieksactie in toga naar de gemeenteraad waren gekomen.
Drentse rechters, advocaten en andere medewerkers protesteerden eerder deze week al bij de rechtbank in Assen en Zwolle.
Er komt nog een ludieke actie waar het publiek bij wordt betrokken, mogelijk bij de Etstoel in Anloo of de Balloërkuil, om de historie van rechtspraak in Drenthe te benadrukken.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.