Geen oliewinning meer dit jaar in Schoonebeek: 'Dit staat los van de lage olieprijs'

De olie- en waterscheidingsinstallatie van de NAM in Schoonebeek (Rechten: Serge Vinkenvleugel/RTV Drenthe)
De olie- en waterscheidingsinstallatie van de NAM in Schoonebeek (Rechten: Serge Vinkenvleugel/RTV Drenthe)
SCHOONEBEEK - De lage olieprijs heeft niets te maken met het stilliggen van de oliewinning in Schoonebeek. De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) loopt door het stilliggen dagelijks vijftienhonderd tot tweeduizend kubieke meter olie mis.
Dit zegt NAM-woordvoerder Ernst Moeksis tegen RTV Drenthe.

'Strop voor de schatkist'

"Naar alle waarschijnlijkheid wordt er dit jaar geen olie meer gewonnen in Schoonebeek", zegt Moeksis. Volgens de woordvoerder wil de NAM de oliewinning wel graag snel weer opstarten. "We hebben geïnvesteerd om de fabriek daar op te zetten, dus we zijn er bij gebaat dat deze wel weer wordt opgestart."
Volgens Moeksis is het stilleggen van de oliewinning een strop voor de schatkist. "Een fors deel van de opbrengsten van de oliewinning gaat naar de staatskas. Wij weten niet hoeveel verlies er precies wordt gemaakt."


Aangetaste afvoerleiding

In
heeft de NAM de olieproductie moeten staken vanwege ernstige problemen met de afvoerleiding voor het afvalwater. In die afvoerleiding bij Holtheme in de Overijsselse gemeente Hardenberg zit een lek. Later bleek deze leiding op meerdere plekken aangetast.
"We moeten hier een oplossing voor vinden. Deze oplossing moet dan goedgekeurd worden door het Staatstoezicht op de Mijnen", legt Moeksis uit. "Wij verwachten niet dat dat dit jaar nog gebeurt."

Bodemverontreiniging

Ook bleek er sprake te zijn van een omvangrijke bodemverontreiniging op de oude gaswinningslocatie Tubbergen, die nu in gebruik is als locatie voor de injectie van afvalwater.

NAM zoekt alternatieven

Eind augustus werd bekend dat de NAM op zoek is naar een nieuwe methode om het afvalwater dat bij de oliewinning vrijkomt, te verwerken. Daarbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan zuivering van het vervuilde water. De NAM verwacht dat dit onderzoek halverwege 2016 klaar is.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.