CDA en VVD willen evenementenstation bij Assen-Zuid

ASSEN - Er moet een stevige lobby komen naar Den Haag voor een evenementenstation bij Assen-Zuid, om het TT Circuit ook per trein beter bereikbaar te maken. Dat willen CDA en VVD in Assen.
Deze zomer waren er grote aanvoer- en
bij de GAMMA-Racing Day en de TT. En daarom willen CDA en VVD dat het TT Circuit bij Assen-Zuid ook per trein beter bereikbaar wordt.

'Genoeg ambitie'

"Zo voorkom je parkeerproblemen zoals afgelopen seizoen, want dat is niet goed voor het imago van Assen, zeker niet bij grote evenementen", zeggen Tjeert Poelman (CDA) en Roald Leemrijse (VVD). Er zijn momenteel nieuwe ontwikkelingen bij het TT Circuit gaande, zoals een TT Institute, een TT Plaza, een sensornetwerk en er wordt gesproken over een Factory Outlet Center. "Er is genoeg ambitie en daarbij hoort ook een goede infrastructuur voor het openbaar vervoer", vinden Poelman en Leemrijse.
Volgens CDA'er Poelman is er het afgelopen jaar een mooie, nieuwe afslag bij gekomen naar het TT Circuit vanaf de A28 bij Assen-Zuid. "Maar op het gebied van openbaar vervoer moet er zeker een tandje bij, en zo'n evenementenstation is daar een mooi voorbeeld van."

Gemeentegeld

Volgens VVD en CDA mag er ook gemeentelijk geld in gestoken worden, "maar dan wel in de vorm van cofinanciering, want er moet dan ook geld komen vanuit Den Haag", aldus Poelman. Volgens hem is zo'n evenementenstation goed voor de werkgelegenheid. "Want als je daar een goede bereikbaarheid regelt per spoor, trekt dat ook weer nieuwe ondernemers aan. En dat is goed voor Assen."

Springplank naar volwaardig station

Assen wil ook nog een groot bedrijvenpark bij Assen-Zuid ontwikkelen. Dat is door het nieuwe college op een lager pitje gezet, omdat het door de economische crisis niet storm loopt met bedrijven. "Maar we willen daar in de toekomst toch mee aan de slag, en dan is het goed om alvast een goede bereikbaarheid te hebben. En zo'n evenementenstation is dan een mooie springplank naar een volwaardig treinstation", aldus Leemrijse.

Geen noodzaak en niet haalbaar

Wethouder Harmke Vlieg voelt voorlopig niks voor een lobby voor een evenementenhalte bij Assen-Zuid. Volgens haar is zo'n halte nu geen noodzaak, en ook niet haalbaar. "De parkeerproblemen bij de GAMMA Racing Day waren een incident, omdat een parkeerterrein te nat was. En de aanvoer bij de TT liep stroef, omdat iedereen nog moet wennen aan de nieuwe afrit vanaf de A28 naar het TT-Circuit. Verder zijn er te weinig passagiers voor zo'n halte, want dan zijn er veel meer grotere evenementen nodig," aldus Vlieg.

Er is geen geld

En geld, eventueel vanuit de gemeentekas, dat is er volgens Vlieg al helemaal niet. "Er wordt dan gezegd dat er nog wel wat over is van de FlorijnAs, waarvoor zoveel geld is gekomen van het Rijk. Maar dat geld hebben we hard nodig", vindt Vlieg. "Onze inzet is geweest een extra keerspoor voor een vijfde en zesde trein per uur naar Groningen. Daar gaat extra geld inzitten, en dan is er niks over."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.