Omgekeerd afval inzamelen in opmars

MEPPEL - Omgekeerd afval inzamelen. Steeds meer Drentse gemeenten doen het.
Bij omgekeerd afval inzamelen bestaat de hoofdstroom uit plastic, blik en drankkartons. Er blijft daardoor veel minder afval over voor in de grijze container. Dus waar consumenten voorheen vrijwel al het afval in de grijze container gooiden, blijven nu - na de scheiding van al het afval - alleen de laatste resten over voor de grijze container. Omgekeerd dus. De vuilniswagen komt hiervoor nog maar een keer per maand langs.
Meppel, De Wolden, Hoogeveen en Westerveld hebben het al ingevoerd. Assen en Noordenveld overwegen dat te gaan doen.
Ondergrondse container
Meppel verzamelt het grijs afval in ondergrondse containers. Tweehonderd zijn er geplaatst. "We vonden dat we het mensen niet aan konden doen om vier vuilnisbakken bij huis te hebben", aldus wethouder Koos de Vos van Meppel. "Eén voor recyclebaar verpakkingsmateriaal, één voor groen afval, één voor papier en één voor grijs. Daarom is de grijze bak nu voor verpakkingsmateriaal."
De gemeente overweegt nog of ze de grijze container omwisselt voor ondergrondse containers.
Ver lopen
In Meppel is er wel discussie over de verdeling van de ondergrondse containers. Oudere mensen hebben vaak moeite om er honderden meters voor te lopen. Maar de gemeente belooft maatwerk om in die gevallen een oplossing te bieden.
Proef in Assen
Assen heeft net in twee wijken een proef met vermindering restafval afgerond. Volgens een brief aan de bewoners was de proef in de wijken Baggelhuizen en Peelo een succes. Binnenkort dient het college in Assen een raadsvoorstel in voor de invoering van omgekeerde afval inzameling.
Ook Noordenveld heeft een besluit in voorbereiding en verwacht volgend jaar omgekeerd inzamelen mogelijk te maken met ondergrondse afvalcontainers voor het grijze restafval.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.