Nieuwe uitvinding om gaslekkage te voorkomen ook in Zeijen de grond in

ZEIJEN - Enexis is in Zeijen begonnen met het plaatsen van een zogenoemde gasstopper. Eenzelfde apparaatje werd eerder al in Buine in de grond geplaatst.
Een aantal Drentse dorpen gelden als proeflocatie voor het plaatsen van de gasstopper.

Ongelukken voorkomen

Het doel van de gasstopper is het afdichten van gaslekken. Het apparaatje, dat iets weg heeft van een fluit, wordt geplaatst op de aansluiting van een een huis op het gasnet.
Zodra meer gas dan normaal verbruikt wordt, bijvoorbeeld door een lek, slaat er op de stopper een rubberen klepje dicht. Daardoor kan er vanuit de hoofdleiding geen gas meer naar het huis stromen. Als bijvoorbeeld tijdens graafwerkzaamheden in de tuin een gasleiding beschadigd raakt, voorkomt de gasstopper dat er gas ontsnapt.

Uniek in Nederland

Het is voor het eerst in Nederland dat gasstoppers geplaatst worden. In andere landen
wordt al gebruik gemaakt van het apparaat.
De gasstopper die hier de leiding in gaat, is een speciaal voor het Nederlandse gasnet ontwikkelde versie. Deze is veel makkelijker te plaatsen dan de buitenlandse varianten.

Positieve resultaten

Aan het einde van de pilot wordt er geëvalueerd op de resultaten van de gasstopper. Als die positief zijn wil Enexis de gasstopper geleidelijk aan in de rest van Nederland invoeren.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.