Noordelijke Rekenkamer: Provincie moet meer doen aan gevolgen van krimp

Leegstand is het gevolg van de krimp (Rechten: archief RTV Drenthe)
Leegstand is het gevolg van de krimp (Rechten: archief RTV Drenthe)
ASSEN - De Noordelijke Rekenkamer adviseert de provincie Drenthe een beleid te ontwikkelen om te reageren op de bevolkingsdaling. Uit een onderzoeksrapport van de Rekenkamer blijkt dat de provincie dat tot nu toe nog niet heeft gedaan.
Vooral Zuidoost-Drenthe heeft te maken met krimp. Er komen minder kinderen en meer ouderen. Dat gaat volgens onderzoekers gepaard met leegstand van woningen, het verdwijnen van voorzieningen en een achteruitgang van de leefbaarheid.


Geen concreet beleid

"Hoewel de provincie op papier, bijvoorbeeld ook in het nieuwe collegeakkoord, een groot belang hecht aan bevolkingsdaling, heeft zij nog geen concreet beleidsprogramma opgesteld om de gevolgen van de bevolkingsdaling op te vangen. Ook heeft het provinciebestuur slechts een halve arbeidsplaats vrijgemaakt voor de coördinatie van op krimp gerichte maatregelen", aldus de Noordelijke Rekenkamer.
De Rekenkamer vindt het ook belangrijk dat meer provinciemedewerkers zich gaan bezighouden met krimp.

Bewustwording

In Drenthe worden wel veel middelen besteed aan bewustwording, leefbaarheid en spreiding van voorzieningen volgens de Noordelijke Rekenkamer. Uit berekeningen blijkt dat de provincie tussen 2008 en 2013 ruim één miljoen euro uitgaf aan subsidies voor krimpprojecten.
De provincie Drenthe heeft laten weten zich te kunnen vinden in de conclusies en aanbevelingen van het Rekenkameronderzoek.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.