Bond Heemschut: Woning de Steeg is doodsteek voor historisch Norg

De Steeg in Norg (Rechten: Google Streetview)
De Steeg in Norg (Rechten: Google Streetview)
NORG - De bouw van een woning aan de Steeg in oud-Norg zou een zware aantasting betekenen voor dit historische deel van het dorp. Dat vindt de afdeling Drenthe van de Bond Heemschut.
Het
, dat ook strijdt voor behoud van cultuurhistorische waarden in het dorp, had de erfgoedvereniging om een oordeel gevraagd.
Verzet
Een inwoner van Norg wil op een open plek aan de Steeg een huis bouwen om deze vervolgens te verhuren of te verkopen. B en W van de gemeente Noordenveld willen hiervoor het bestemmingsplan wel wijzigen maar de bewoners verzetten zich hevig.
Keuterijen
Aan de Steeg staan alleen oude Saksische keuterijen. De hoogste van deze boerderijtjes is iets meer dan zes meter. De woning die B en W willen toestaan, wordt acht meter hoog en 25 meter diep en heeft aan de straatkant een glazen pui van tien meter breed. Volgens het Kerspel en de bewoners wordt hiermee het straatbeeld volledig bedorven. De Bond Heemschut sluit zich hierbij nu aan.
Karakteristieke opbouw
De kavel is onderdeel van een boerderij aan de achterliggende Pompstraat. "Erven als dit, in combinatie met de boerderijen, zorgen mede voor de karakteristieke, algemeen als waardevol erkende ruimtelijke opbouw van het esdorp Norg’, schrijft de Bond.
Daarbij wordt er op gewezen dat deze kwaliteiten ook genoemd worden in het huidige bestemmingsplan en in de Welstandsnota van de gemeente. In het Cultuurhistorisch Compas uit 2009 van de provincie Drenthe zouden volgens de Bond deze kwaliteiten zelfs omschreven worden als ‘provinciaal belang’.
Gemeenteraad
Morgenavond zal blijken of de raadscommissie zich schaart achter het oordeel van B en W of dat de tegenstanders van de bouw op steun van de commissieleden kunnen rekenen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.