Tynaarlo verscherpt het toezicht op dierenwelzijn op Zuidlaardermarkt

ZUIDLAREN - Niet drie, maar zes stewards en drie plaatsvervangende marktmeesters houden de komende Zuidlaardermarkt toezicht op de paarden. Zij vormen dan de ogen en oren van marktmeester Jaap Mellema.
Zo wil de gemeente Tynaarlo strenger toezien op het welzijn van de edele dieren op de paardenmarkt.


Portofoons
De marktmeesters en stewards staan dan onderling met elkaar in verbinding door middel van portofoons. Zo kunnen ze elke calamiteit meteen doorgeven.

Huisregels
Paardenhandelaren krijgen voorafgaand aan de markt een brochure thuis gestuurd met daarin de huisregels die op 20 oktober op de Zuidlaardermarkt gelden. Het gaat dan onder meer om het voeren van de paarden en de omgang met de dieren. Ook moeten de dieren om de acht uur 'uitgelaten' worden op een van de drie monsterbanen. Op die monsterbanen kunnen de paarden draven en geshowd worden aan een potentiële koper. De gemeente zorgt voor water, voer, monsterbanen en een centraal meldpunt dierenwelzijn.
Gecoupeerde staarten
Paarden waarvan na 1 september 2001 de staart zonder veterinaire reden is gecoupeerd, worden niet op de markt toegelaten. De grote, geregistreerde handelaren mogen hun dieren tussen middernacht en vijf uur 's ochtends aanvoeren op één van de twee toegangswegen. Niet geregistreerde kooplui kunnen dit van vijf tot elf uur 's ochtends terecht. De markt is open van zes uur 's ochtends tot dezelfde tijd in de avond. Om zeven uur 's avonds moet de Zuidlaardermarkt ontruimd zijn.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.