Gemeenten Haren en Tynaarlo gaan eerst voor vriendschap

Burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo (Rechten: archief RTV Drenthe)
Burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo (Rechten: archief RTV Drenthe)
VRIES - Burgemeester Pieter van Veen en wethouder Michiel van Beek van Haren zijn niet overtuigd dat de gemeente Tynaarlo een fusie tussen de gemeenten ziet zitten.
"Wij hebben aangegeven dat de berichten uit Tynaarlo niet de indruk hebben gegeven dat ze enthousiast zijn over de fusie. Als je een dergelijk traject niet energiek en met overtuiging doorloopt, dan wordt het niks", schrijven Van Veen en Van Beek in een verslag van
met burgemeester Marcel Thijsen van Tynaarlo.
Herindeling
In de provincie wordt een gemeentelijke herindeling voorbereid waarbij Haren zou fuseren met de gemeente Groningen. Haren gaf in januari al aan liever een gemeente met Tynaarlo te willen vormen.
Maar al die maanden liet Tynaarlo niets van zich horen. Burgemeester Van Veen verklaarde 'zere knieën' te hebben van het lange wachten op een antwoord op het aanzoek.

Fusie nog niet verwerkt

Thijsen zei in het gesprek dat er steeds weer iets tussen was gekomen. Een andere factor was het benodigde budget van twee ton voor de fusie.
Bovendien is zijn inschatting dat zijn ambtenaren een nieuwe indeling niet zien zitten. De vorige fusie tussen Vries, Eelde en Zuidlaren zou nog niet verwerkt zijn.
Investeren in vriendschap
Wel heeft Thijsen in het gesprek gezegd dat Haren de meest aantrekkelijke gemeente is om mee samen te gaan en dat een meerderheid van de gemeente hier voor is. "De VVD twijfelt, het CDA wil de burgers erbij betrekken en D66 en PvdA zijn grote voorstanders", staat in het verslag.
Gezamenlijk werd geconcludeerd dat beide gemeenten eerst maar eens moeten investeren in vriendschap.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.