Dat is andere taal

Starting player...
Uitzenddatum: 
13-10-2012

Aflevering 6: Jan Marijnissen.
Dialectsprekers zijn boeren en bovenal dom! Zo denken veel westerlingen over dialectsprekers uit de rest van Nederland. Dat is natuurlijk niet zo, maar de beeldvorming is hardnekkig. Wat is precies het imago van dialect en wanneer werkt het vóór je en wanneer juist niet?
Jan Marijnissen, geboren en getogen Ossenaar, heeft daar in zijn carriere van arbeider tot politicus heel veel mee te maken gehad. Hij weet hoe je kunt spelen met taal om het gewenste doel te bereiken.
Onderzoekster Renee van Bezooijen onderzocht de beeldvorming van diverse dialectsprekers wetenschappelijk. Met verrassende uitslagen tot gevolg. En waarom wordt er in commercials veel gebruik gemaakt van dialecten? Trendwatcher Carl Rohde geeft zijn visie.
Niet alleen Jan Marijnissen paste zijn taalgebruik steeds aan aan iedere nieuwe situatie, het taalgebruik in de politiek is door de jaren heen voortdurend veranderd. Onderzoeker Marc van Oostendorp legt uit hoe dat is gegaan.
Er zijn ook mensen die zich niet aanpassen aan hun omgeving. Stephan de Vos uit Rijsoord is zo iemand: een eenling als het gaat om het dagelijks spreken van het Rijsoords dialect: het Rezoors. Hij spreekt het plaatselijke dialect, in welke situatie dan ook. Hoe kijken mensen tegen hem aan?