In Drenthe zijn vier grote voedselbanken die zo'n 4000 monden voeden. Iedere organisatie heeft zijn eigen uitgiftepunten:

• De Voedselbank Zuidoost Drenthe bestrijkt de gemeenten Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn en heeft 18 plaatsen waar mensen hun voedselpakket kunnen ophalen. In totaal worden in deze regio ruim 2000 monden door de voedselbank gevoed.
• De Voedselbank Noordenveld heeft drie uitgiftepunten, Roden, Leek en Norg en voedt zo'n 120 monden.
• De Voedselbank Midden Drenthe heeft 8 uitgiftepunten in de gemeentes Midden Drenthe, Assen, Tynaarlo en Aa en Hunze. Van deze voedselbank maken in totaal zo'n 850 mensen gebruik.
• De Voedselbank Zuidwest Drenthe heeft drie uitgiftepunten en biedt voedselhulp in de gemeenten Meppel, Hoogeveen, Westerveld en De Wolden. Zo'n 800 mensen maken gebruik van de uitgiftepunten.

Wat doet een voedselbank?

De voedselbanken geven noodhulp aan huishoudens die een steuntje in de rug kunnen gebruiken en die voldoen aan landelijk vastgestelde criteria. Zo worden mensen die in aanmerking willen komen voor een voedselpakket uitvoerig van te voren gescreend. Een vier persoonshuishouding mag per maand niet meer te besteden hebben dan 340 euro. Dit is het totale netto inkomen verminderd met de vaste lasten. Dit bedrag is dus beschikbaar voor eten, drinken en kleding, voor een 1 persoonshuishouding is dit 180 euro.

Hulp van de Voedselbank is altijd tijdelijk en wordt maximaal drie jaar verleend.