Duitsland houdt vast aan besluit om kerncentrale Lingen te sluiten

De kerncentrale in het Duitse Lingen wordt nog voor het einde van het jaar ontmanteld © ANP/Hollandse-Hoogte / Ramon van Flymen
Duitsland houdt vast aan het besluit om de kerncentrale vlak over de Drentse grens in Lingen te sluiten. Dat schrijft RTV Oost.
De andere twee kerncentrales in het zuiden van Duitsland blijven open als noodreserves voor het geval er energietekorten ontstaan. Dat meldden Duitse media. Ons buurland wilde oorspronkelijk aan het einde van dit jaar alle kerncentrales hebben gesloten, maar door de hoge gasprijzen kwam er veel druk op de regering om die stap te heroverwegen.

Lingen sluit

De kerncentrales in Beieren en Baden-Württember blijven als reserve dienen tot april volgend jaar. Volgens Habeck kan Duitsland hierdoor "optreden als het ergste gebeurt." De centrale in Lingen wordt - volgens plan - voor het einde van het jaar ontmanteld.
Op het besluit komen wisselende reacties. Zo liet minister-president Stephan Weil van Nedersaksen weten tevreden te zijn met het besluit. De politieke partijen Freie Demokratische Partei (FDP) en de Christlich Demokratische Union Deutschlands (CDU) zijn dat niet. Zij vinden de keuze van de economieminister een roulettespel met de energievoorziening, schrijft de Duitse omroep NDR.

Sluiting

De centrales die nu als reserve achter de hand worden gehouden, zullen uiteindelijk wel worden gesloten. Duitsland blijft namelijk achter haar keuze staan om van de kerncentrales af te willen. Aanleiding hiervoor was de kernramp in het Japanse Fukushima.
Jongeren in Drenthe ontvingen eerder jodiumtabletten, omdat Drenthe hemelsbreed op minder dan 100 kilometer afstand van de kerncentrale in Lingen ligt. Jodium beschermt de schildklier bij een kernramp.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.