Elektrische auto's krijgen prominente rol bij opleiding autotechniek Alfa-College Hoogeveen

Alfa-College Hoogeveen elektrische auto's
Opleiding autotechniek zet meer in op reparatie elektrische auto's © RTV Drenthe / Wouter Westerveld
Geen olie of smeer, maar lampjes en elektronica. Het Alfa-College in Hoogeveen investeert een kwart miljoen euro in een klaslokaal waar leerlingen van de opleiding autotechniek alles kunnen leren over het repareren van elektrische auto's.
De school verwacht dat het aantal elektrische auto's op de weg flink toeneemt de komende jaren. Alleen mechanische reparaties uitvoeren tijdens lessen is daarom niet meer voldoende. "Voor de leerlingen brengt het veel voordelen", zegt opleidingsmanager Leo Dercksen. "Ze zijn aantrekkelijker op de arbeidsmarkt, elektrische auto's worden in de toekomst steeds belangrijker. Daar zijn ze dan alvast op voorbereid."

Testauto

Om de juiste lessen te geven heeft de school flink geïnvesteerd in nieuwe apparatuur in het lokaal. Ook de ruimte zelf is groter geworden, zodat er meer leerlingen les kunnen krijgen. De kers op de taart is toch wel de elektrische testauto waar leerlingen mee kunnen oefenen.
"De auto geeft straks meteen een storing door", zegt leerling Ryan Soer. "Vervolgens is het aan ons om een diagnose te stellen." Hij wijst naar de kofferbak, waar een soort accu in ligt. "Voordat je aan de diagnose begint moet je er altijd voor zorgen dat er geen spanning meer op de accu staat." Hij trekt aan een plug. "Nu zit er geen spanning meer op de auto en kan ik rustig verder werken.
(Tekst gaat verder onder de video)
Elektrische auto's krijgen prominente rol bij opleiding autotechniek

Toekomst

Leerlingen leren onder andere hoe ze auto's spanningsvrij kunnen maken. "Hoe ze eigenlijk een elektrisch voertuig veilig kunnen stellen", legt docent Christiaan Joustra uit. "Dat betekent dat ze een auto spanningsvrij kunnen schakelen. Dat moeten monteurs kunnen, voordat ze er veilig aan kunnen werken. Veiligheid is heel belangrijk."
Soer vindt het een hele uitdaging. "In het begin leer je de basis van de mechanische kant en dan komt opeens de elektrische kant erbij. Ja, dat is toch wel andere koek." Medestudent Justin Poelman is het met hem eens. "Eigenlijk word je meer elektromonteur dan automonteur. Het is wel de toekomst waar je naartoe moet werken. Ik ben blij dat dit onderdeel in de opleiding zit."

Certificering

Niet alleen vmbo'ers stromen door naar de opleiding voertuigentechniek. Ook leerlingen van de havo tonen steeds meer interesse in het vak. "Sommigen vinden het hbo te abstract of willen gewoon graag de autowereld in. Het is echt een vak. En na vijf jaar havo is dit voor sommige mensen heel erg aantrekkelijk om te volgen", aldus Dercksen.
Het is uiteindelijk de bedoeling dat de leerlingen een certificaat kunnen krijgen. "Elektrische auto's kennen hoge spanningen. Om daar veilig mee te werken heb je een certificering nodig. We hopen de leerlingen dat straks mee te kunnen geven, zodat ze het na de opleiding niet meer apart hoeven te halen. Maar dat is nog een proces waar we mee bezig zijn."
Alfa-College Hoogeveen autotechniek
Leerlingen leren de spanning van elektrische auto's af te halen © RTV Drenthe / Wouter Westerveld

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.