Documentaire over verwoestende novemberstorm van 1972 op TV Drenthe

De Storm leader
TV Drenthe zendt de documentaire De Storm uit © RTV Drenthe
Door de lucht vliegende daken, miljoenen geknakte bomen en een dodelijk slachtoffer in Havelte. Bijna vijftig jaar geleden, op 13 november 1972, trok een verwoestende storm over Nederland, waarbij vooral Drenthe zwaar werd geraakt. In de documentaire De Storm blikt TV Drenthe met inwoners van Eext en Emmen terug op deze ingrijpende gebeurtenis.
De novemberstorm van 1972 staat veel oudere Drenten nog vers in hun geheugen gegrift. In totaal worden negen mensen dodelijk getroffen, van wie dus een in Drenthe. Honderden mensen raken dakloos en het verkeer wordt totaal ontwricht door de omgewaaide bomen.

Angstige momenten

Ook oud-aannemer Harm Lanjouw uit Eext herinnert het zich als de dag van gisteren. Hij was op de bewuste maandagochtend 13 november onderweg van Eext naar Gasteren. Vanuit zijn auto zag hij omgewaaide bomen op de weg liggen en beleefde hij angstige momenten. "Toen ik weer terugreed door Anderen vloog bij een boerderij de hele voorgevel eruit."
Jacob Kuiper was nog een schooljongen toen de storm over het Noorden raasde. Hij raakte zo gefascineerd door die ervaringen dat hij uiteindelijk bij het KNMI ging werken. "Als je de schade naar huidige getallen zou vertalen kom je voor heel Nederland uit op 430 miljoen euro schade. Qua schadebedrag is dit de op een na zwaarste storm die we de afgelopen 50 tot 60 jaar hebben meegemaakt."

Enorme klap

Vooral de bossen in Drenthe kregen een enorme klap. In totaal werd in ons land 930.000 kubieke meter hout geveld en bijna de helft daarvan lag in Drenthe. Staatbosbeheer besloot in de weken na de storm om op vier plekken in Drenthe een gedeelte van de omgewaaide bomen niet op te ruimen. Een perceel bos tussen Exloo en Borger is een van die blijvende herinneringen.
De Storm op TV Drenthe
Uitzending
De Storm wordt op zaterdag 12 november om 17.30 uur uitgezonden en daarna de hele avond herhaald. Op zondag 13 november wordt de documentaire verschillende keren herhaald. De Storm is daarna te zien op Uitzending Gemist op de website van RTV Drenthe.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.