Shell papers

RTV Noord, RTV Drenthe, Follow The Money (FTM) en Platform Authentieke Journalistiek (PAJ) onderzoeken de verwevenheid van Shell en de Nederlandse overheid door middel van 17 Wob-verzoeken naar meerdere ministeries, provincies en gemeentes.

Hoe doen we dat?

In de Wob-verzoeken vraagt Platform Authentieke Journalistiek om alle documenten - denk aan e-mails, memo's, beleidsstukken en zelfs WhatsAppjes - sinds 2005 die afkomstig zijn van, gericht zijn aan, of gaan over Shell. Bekijk ook de animatie video hieronder waarin wordt uitgelegd hoe iedereen ons kan helpen bij dit onderzoek.

En waarom?

De betekenis van Shell voor de Nederlandse economie en samenleving is enorm. Sinds zijn oprichting in de 19e eeuw onderhoudt het oliebedrijf nauwe banden met de Nederlandse Overheid. Die verwevenheid roept vragen op: hoe en door wie vindt de afweging van de verschillende belangen plaats? Hoe steekt die relatie tussen Shell en overheid in elkaar? En wat zijn de gevolgen? Deze Wob vormt de basis voor het diepgravend journalistiek onderzoek dat we de komende jaren naar die vragen gaan doen.

Als volger van dit dossier blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen rond de Wob-procedure, ontvang je vrijgegeven documenten en kun je daar zelf mee aan de slag. Bovendien draag je bij aan het succes van dit project: hoe meer volgers, hoe zichtbaarder de interesse in de documenten.

Wil je meer weten over de redenen en mensen achter deze Wob? Kijk dan bij onze veelgestelde vragen.