“Het verblijf in kamp Schattenberg was voor mij met een lach en een traan.” Precies zeventig jaar geleden vertrokken honderden Molukse gezinnen naar Nederland. De mannen waren KNIL-militairen en ze konden niet in Indonesië blijven, omdat het daar te onveilig was. Nederland zou een oplossing vinden en tot die tijd, voor hooguit een halfjaar, konden ze hier wonen. De mannen stapten met hun gezin op de boot, trotseerden de kou en kwamen aan in barakkenkampen.

Middenin Drenthe werd het voormalige concentratiekamp Westerbork omgetoverd tot een Moluks dorp met ruim 2500 inwoners. Met soms wel zes gezinnen in één barak en die hadden heel dunne muren. Vier kinderen van toen vertellen in de vierdelige podcastserie over opgroeien in een woonoord ver van huis.

Kamp Schattenberg is een podcast van RTV Drenthe en het Drents Archief over saamhorigheid, heimwee, kattenkwaad, nachtmerries en een vernietigende brand. Tertawa dan tumpah air mata. De podcast is gemaakt door Hilde Boelema en Marjolein Knol.
 

Wat is een podcast?

Een podcast is een radioprogramma dat te beluisteren is via internet. Een podcast is vooral makkelijk te beluisteren op elke smartphone of tablet, via een speciale podcastapp. Zo'n app zit bijvoorbeeld standaard op elke iPhone en is te downloaden op elke Android of Windows telefoon. Zoek in die app op: 'RTV Drenthe' om al onze podcasts te vinden.

Je kunt Kamp Schattenberg downloaden via onderstaande apps

Kamp Schattenberg op Apple Podcasts

Kamp Schattenberg op Spotify

 


Losse afleveringen