Actie tegen fusie energiebedrijven

PROVINCIE - Lijsttrekker Casper Kloos van Drents Belang/VSP roept alle onafhankelijke politieke partijen in Drenthe op om in actie te komen tegen de fusie tussen de energiereuzen Essent en Nuon.
Volgens Kloos is het samengaan van beide bedrijven nadelig voor de consument en voor de werkgelgenheid in het Noorden. De gevestigde politieke orde doet volgens Kloos niets. Daarom moeten vooral partijen als bijvoorbeeld Gemeentebelangen en de zogeheten leefbaarpartijen de krachten bundelen. Dat zei statenlid en lijsttrekker Casper Kloos tegen verslaggever Henk Kersten.
Michiel Boersma, voorzitter van de Raad van Bestuur van Essent:
"De fusie tussen Essent en Nuon is logisch. Beide ondernemingen vullen elkaar op veel terreinen aan. Er ontstaat een Nederlandse combinatie van betekenis op een energiemarkt die sterk aan het veranderen is. En dat is in het belang van onze klanten, onze medewerkers en onze aandeelhouders."
Ludo van Halderen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Nuon:
"Het is goed dat we deze stap zetten. De energiemarkt is een internationale markt waarop je schaalgrootte en kracht nodig hebt om de maatschappelijke belangen te kunnen dienen. Door te groeien in Europa kunnen wij een leidende rol spelen in de verduurzaming van de energievoorziening, maar ook zorgen voor betrouwbaarheid en betaalbaarheid."
Essent is een niet beursgenoteerde onderneming, die eigendom is van verschillende lokale en provinciale overheden. Zes Nederlandse provincies hebben 73,92% van de aandelen in handen:
Noord-Brabant 30,8%
Overijssel 18,7%
Limburg 16,1
Groningen 6%
Drenthe 2,3%
Flevoland 0,02%
De overige 26,08% is in handen van verschillende gemeenten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.