Plaatsnamen in het Stellingwerfs?

NOORDWOLDE - De streektaalorganisatie Stichting Stellingwarver Schrieversronte wil de plaatsnaamborden in de beide Stellingfwerfse gemeenten in het Stellingfwerfs.
Dat bleek op de nieuwjaarsreceptie op zaterdagavond in ?t Vlechtwerk te Noordwolde. Voorzitter Ype Dijkstra verwacht dat over enkele jaren de namen op plaatsnaamborden in de gemeenten Oost- en Weststellingwerf ook in de Stellingwerfse streektaal worden vermeld.
Sinds de korte tijd dat Dijkstra voorzitter is van deze stichting merkt hij dat er een grote betrokkenheid is en een actieve verenigingsleven. Bovendien is het prachtig wonen in het lint van de Stellingwerven met een coulissen- en open landschap. De Stellingwerven bestaan dit jaar 700 jaar en er zullen tal van jubileumactiviteiten worden georganiseerd. De Stellingwerfse postzegels zijn al uitgegeven.
Volgens Dijkstra wordt de streektaal thuis meer gesproken dan op straat en moet er meer Stellingwerfs op het schoolplein worden gesproken, maar daar moeten de mensen zelf koers en richting aan geven. Bij een bezoek aan Duitsland is hem opgevallen dat er bij sommige winkels op de toonbank een sticker is geplakt met de tekst ?proat mor plat? , wellicht een suggestie voor de winkeliers hier.
Tijdens de bijeenkomst trad het Nedersaksische Vocaal Ensemble op. Het koor dat drie jaar bestaat bracht prachtige liedjes in de verschillende streektalen van het Nedersaksische gebied, waaronder drie in het Stellingwerfs. Ook las de bekende Drentse schrijver Jan Germs met de nodige kwinkslagen voor uit eigen werk. De avond werd door ruim honderd mensen bezocht.
(foto's Lenus van der Broek)

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.