Nieuwe strijd om oostelijke rondweg Assen

ASSEN - De gemeente Assen gaat toch onderzoeken of een rondweg aan de oostkant van de stad noodzakelijk is. Dat werd eind januari bekend. Daarmee wordt een taboe doorbroken,.
Het noord-zuidverkeer in de Drentse hoofdstad langs het station loopt steeds vaker vast. Ruim 35 jaar geleden waren er al plannen om aan de oostkant van de stad ook een rondweg aan te leggen. Daar kwam veel protest tegen omdat het landschap te veel zou worden aangetast. Het plan werd in de ijskast gezet. De afgelopen tien jaar was de oostelijke rondweg politiek onbespreekbaar.
Volgens wethouder Jaap Kuin (PvdA) zijn de tijden ? en de samenstelling van het college - veranderd en is er geld voor de rondweg beschikbaar. Geld dat vrijkomt door de verdeling van de Zuiderzeelijngelden. Een onderzoeksbureau bekijkt drie varianten voor een rondweg aan de oostkant van Assen. De fractie van GroenLinks in de raad van Assen wil geen oostelijke rondweg. De weg zou het landschap te veel aantasten. Volgens fractievoorzitter Ger Meijer zijn de plannen al jaren geleden afgeschoten.
De gemeente Aa en Hunze is blij met de mogelijke aanleg van een oostelijke rondweg om Assen. Wethouder Henk Santes verwacht dat met de aanleg van de rondweg het dorp Rolde ontlast wordt.
De Milieufederatie Drenthe vindt dat Assen compleet de weg kwijt is door toch weer te onderzoeken of een oostelijke rondweg in de stad mogelijk is. Vooral omdat Assen aan de oostkant grenst aan het Drentse Aa-gebied. Het oosten van Assen heeft bovendien cultuurhistorisch en recreatief gezien grote waarde, vindt de organisatie. De Milieufederatie wil er alles aan doen om het plan tegen te houden.
De provincie deed in 1999 onderzoek naar de effecten van een oostelijke rondweg. De studie liet in juni 1999 zien dat de aanleg van een vierde kwadrant niet de oplossing is voor de verkeersproblematiek van de Asserstraat en Zuidoost- Assen.. 'De vierde kwadrantoplossingen hebben slechts een gering oplossend vermogen. Alleen als een knip in de Overcingellaan (foto) wordt aangebracht, krijgt het vierde kwadrant enige aantrekkingskracht.' En ook nu is de provincie niet te porren voor het plan, zo gaf gedeputeerde Rein Munniksma te kennen.
Uit onderzoek van het Dagblad van het Noorden blijkt dat twee op de drie Assenaren voor de aanleg van het ontbrekende deel van de rondweg zijn. Aan de enquete deden 287 inwoners mee, 67 procent is voor, 18 procent tegen. De krant spreekt zich in een commentaar ook uit voor het doortrekken van de rondweg.
Nog meer verzet
De Bond Heemschut verzet zich met hand en tand tegen een oostelijke rondweg in Assen. De bond, die hoeder is van waardevolle cultuur-historische bebouwing en landschappen, volgt hiermee de Milieufederatie Drenthe. Beide organisaties zijn erg verbaasd over de opstelling van Staatsbosbeheer in deze kwestie. Dat bezit het grootste deel van het nationaal Beek- en Esdorpenlandschap Drentsche Aa. Terwijl milieuclubs en politieke partijen woedend zijn, zit Staatsbosbeheer aan tafel en zegt op voorhand geen nee tegen de rondweg.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.