Herdenking deportatie Sinti en Roma uit Westerbork

HOOGHALEN - Op 19 mei 1944 werden vanuit kamp Westerbork 245 Sinti en Roma op transport gezet naar Auschwitz. En dat was dinsdag precies 65 jaar geleden.
En daarom werd dat moment op het kampterrein in Hooghalen herdacht. Sinti en Roma, de staatssecretaris van VWS, Jet Bussemaker, Commissaris van de Koningin in Drenthe, Jacques Tichelaar en vele andere vertegenwoordigers waren aanwezig.
Het programma begon met rondleidingen door Sinti en Roma, voor Sinti en Roma en anderen. In de rondleiding, die langs drie plaatsen voerde, vertelden educatief medewerkers van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in samenwerking met vijf Sinti en Roma het verhaal van het transport van 19 mei 1944. Voor jonge Sinti en Roma was er de mogelijkheid om deel te nemen aan het jongerenprogramma met workshops. Verhalenverteller Eric Borrias liet zien hoe het verhaal van Sintezza Settela Steinbach doorverteld kan worden en fotograaf Rogier Fokke leerde jongeren hoe ze 'hun' beeld van een beladen plek kunnen maken.
Aan het herdenkingsprogramma leverden enkele Sinti en Roma een bijdrage en de jongeren presenteerden de resultaten van de workshops. De staatssecretaris van VWS sprak een overdenking uit 'Hoe afschuwelijk dit verhaal ook is, we moeten het blijven vertellen. Net als de verhalen van alle andere Sinti en Roma die door de Nazi's zijn vermoord. Over dit verleden kan niet gezwegen worden, ook niet door de Sinti en Roma zelf. Hoe moeilijk en ongebruikelijk dat ook is.' Muziek en zang stonden in het herdenkingsprogramma centraal.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.