Boze Groenewold hervat schaatstrainingen

7A593F9C31240A12C12575EB0041FFA6_WPicture1_1.JPG
7A593F9C31240A12C12575EB0041FFA6_WPicture1_1.JPG
SCHAATSEN - Renate Groenewold uit Assen staat maandag voor het eerst sinds haar herniaoperatie weer op het ijs. In Thialf in Heerenveen ligt zes weken 'zomerijs'.
Twee maanden geleden werd Groenewold geopereerd aan een acute hernia. De afgelopen weken heeft ze hard gewerkt aan haar herstel. Ze bereidt zich voor op haar laatste seizoen. Na de Winterspelen van Vancouver stopt ze ermee. Het lijkt er op dat ze in Vancouver rivale Claudia Pechsteun in ieder geval niet zal ontmoeten.
Groenewold reageerde de afgelopen dag fel in de media op het nieuws rond Claudia Pechstein, die betrapt is op het gebruik van bloeddoping. 'Voor mij is ze keihard van haar voetstuk gevallen. Ik heb geen enkel respect meer voor haar. Ik ben perplex, maar vooral woedend.' De Duitse is met terugwerkende kracht voor twee jaar geschorst tot en met 9 februari 2011.
Pechstein veroverde in haar carrière onder meer negen olympische medailles (waarvan vijf gouden), drie Europese en zes wereldtitels. Groenewold en Gretha Smit (Veeningen) werden in het verleden achter Pechstein tweede op de Olympische Spelen. Ook op belangrijke allroundtoernooien eindigde de Duitse net voor Groenewold, zoals tijdens de EK allround in 2006.
'Ik weet niet hoe lang ze de boel al belazerd heeft, maar mijn gedachten gaan direct terug naar Salt Lake City. Er is niets erger dan olympisch goud te verliezen van iemand die later gepakt wordt. Pechstein heeft niet alleen zichzelf verneukt, maar iedereen om haar heen', zei de TVM-schaatsster in 'De Telegraaf.'
TVM-coach Gerard Kemkers uit Eelde in NRC: 'Als ze inderdaad doping heeft gebruikt, is dat een steek recht in mijn hart. Dit is slecht voor de schaatssport, want dit straalt ook af op alle andere schaatsers. Ik ken nog niet alle details, maar als ik het goed begrijp is zij geschorst op basis van de bloedwaarden die de ISU al enige tijd bijhoudt. Ik wist niet eens dat dat kon.' De Duitse schaatsbond (DESG) steunt Pechstein en gaat, tot het tegendeel bewezen is, er vanuit dat de vijfvoudig Olympisch kampioene onschuldig is.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.