Beitszuur legde zuivering Smilde plat

SMILDE - De waterzuiveringsinstallatie in Smilde is vorige week waarschijnlijk vervuild met beitszuur. Dat blijkt uit laboratoriumonderzoek van waterschap Reest en Wieden.
De installatie werd vorige week stilgelegd, omdat de bacteriën in het slib waren gedood door een sterk zuur. Deze bacteriën zijn nodig om het afvalwater te zuiveren. Het waterschap gaat er vanuit dat beitszuur dit veroorzaakt heeft, omdat een hoge concentratie van metalen is gevonden.
'Dit gooi je niet in een riool, je hebt zeker drie kuub van dit zuur nodig om dit resultaat te bereiken,' zo zegt Inge van der Velde van reest en Wieden. Het zuur is geneutraliseerd door een andere stof toe te voegen. Het waterschap draait voor de kosten op. Ze schat dat op een bedrag van tien- tot vijftienduizend euro.
Waar het zuur vandaan komt, is niet bekend. In maart had de waterzuiveringsinstallatie in Smilde ook al te maken met dood slib door een ernstige vervuiling. Sinds vrijdag draait de installatie weer.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.