Huenderweg open voor dieren

4bea103cf051ec28c12577ce003b59ad_wpicture1_1.jpg
4bea103cf051ec28c12577ce003b59ad_wpicture1_1.jpg
DOLDERSUM - Schapen en Schotse Hooglanders kunnen deze week na tien jaar discussie toch de Huenderweg in het Drentse Friese Wold tussen Doldersum en Wateren oversteken.
Die weg werd in 2000 voorzien van wildroosters om het mogelijk te maken dat de beesten zonder belemmeringen de enorme heidevelden Doldersummerveld en Wapserveld aan beide kanten van de weg konden begrazen. Maar vervolgens kwam de vraag aan de orde, toen de weg al was aangepast, wie er opdraait voor de schade als een auto tegen een beest aanrijdt. Een schaap of een hooglander is geen wild, maar werd door verzekeraars gezien als vee. De dreiging van schadeclaims was voor de natuurbeheerders het Drentse Landschap en Natuurmonumenten en de gemeente Westerveld reden genoeg om toch aan beide kanten van de weg prikkeldraad te spannen, zodat de beesten niet over de weg konden lopen.
Volgens het Drentse Landschap zien verzekeraars nu geen belemmeringen meer, nadat elders in het land al ervaring is opgedaan met overstekend vee. Dus kan het prikkeldraad eindelijk weer weg. Bijkomend voordeel is dat het verkeer wordt afgeremd, iets wat ook nog wordt versterkt door drie verkeersdrempels die momenteel in de Huenderweg worden aangelegd. Het verkeer mag er 60 kilometer per uur rijden. Voor ruiters wordt een verharde overgang gemaakt en worden hekken neergezet.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.