Maatschap Daling wint ondernemersprijs

ASSEN - Maatschap Eduard Daling uit Smilde is het meest innovatieve boerenbedrijf van het afgelopen jaar. Het akkerbouwbedrijf van 104 hectare draait voor een deel op de teelt van bloemen.
Verder zijn er slachtkuikens.
Het bedrijf was in de jaren tachtig al actief in de teelt van droogbloemen. De teloorgang van deze teelt in dat gebied was reden om nieuwe teelten op te pakken en de afzet anders te organiseren. Aanvankelijk ging dat via de veiling, nu heeft het bedrijf eigen afzetkanalen. De voornaamste gewassen zijn pioenrozen, lelyrozen, sierkooltjes en vaste planten. De sierkooltjes gaan rechtstreeks naar een supermarktconcern in Engeland.
Het bedrijf maakt gebruikt van Poolse werknemers. In de kern van Smilde zijn zes woningen aangekocht waar Polen wonen. In 2010 heeft de maatschap Daling met een compagnon een uitzendbureau voor Poolse werknemers opgericht. Gedeputeerde Rein Munniksma, die donderdag in Assen op een bijeenkomst van LTO Noord de ondernemersprijs uitreikte, juicht de komst van Polen met ondernemersgeest toe.
De twee andere genomineerden waren akkerbouwer Gert ten Hool uit Holsloot, die zelf whisky maakt en het Drentse Schansbier. En maatschap Hessels uit Wapse, een combinatie van melkveebedrijf en zorgboerderij.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.