Grote gevolgen stopzetten subsidie aardappelteelt

ASSEN - Avebe verwacht dat er minder boeren zetmeelaardappels gaan telen omdat Brussel volgend jaar de subsidie voor de boeren afschaft.
De zetmeelproducent denkt dat een deel van de boeren overstapt op een ander gewas. De verwachting is dat er in heel Europa een daling zal zijn van de zetmeelaardappel-boeren.
Avebe verwacht dat de prijzen hoger worden en hoopt dat daardoor boeren niet massaal overstappen op andere gewassen. Ook houdt de zetmeelproducent in september speciale promotiedagen.
Akkerbouwvoorman Jacob Bartelds van boerenorganisatie LTO geeft aan alleen maar te kunnen afwachten. 'De boel gaat op de schop en dat betekent altijd grote schommelingen. Die moeten worden opgevangen'. Volgens Bartelds is staatssecretaris Bleker op de hoogte van de problemen. Hij hoopt dat Bleker een andere route in Europa weet te vinden voor steun aan de aardappelboeren. Ook geeft hij aan dat het beeld van de eindeloze akkers met aardappelen in de Veenkoloniën zal verdwijnen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.