Tanks Havelte ook onder vuur

ASSEN - Het ministerie van Defensie probeert deze week alsnog 1 miljard euro aan bezuinigingen bijeen te schrapen, zodat vrijdag het kabinet vermoedelijk wel een besluit kan nemen.
Het nog langer in onzekerheid laten van de defensiemedewerkers is niet alleen onwenselijk. Het is gewoon fout en getuigt volgens de vakbond VBM|NOV van bijzonder slecht werkgeverschap.
Volgens de meest actuele geruchten zouden alle tanks bij de landmacht verdwijnen. Er zijn nu nog twee tankbataljons. Op de Johannes Postkazerne in Havelte ligt dit jaar precies 20 jaar het 42 tankbataljon. Dit bataljon is uitgerust met Leopard gevechtstanks. Het 59 Tankbataljon zit in 't Harde. De 80 tanks worden nauwelijks ingezet bij missies in het buitenland. De laatste keer was in Bosnië. Nederland kocht in 1979 445 Leopardtanks. Het aantal Nederlandse tanks is na de koude oorlog drastisch verminderd. In Havelte gaat om ongeveer 30 tanks en 150 arbeidsplaatsen.
Het zou een nieuwe tegenslag zijn voor Drenthe, nu mogelijk ook het luchtmobiele infanteriebataljon in Assen wordt opgeheven of verhuisd en de JWF-kazerne dichtgaat. Het schrappen van F-16-squadrons, het afstoten van de Cougar-helikopters, mijnenjagers en korvetten zouden andere kansrijke projecten zijn. Maar het maken van keuzes blijkt erg lastig, omdat niet altijd de gevolgen duidelijk zijn. Het kabinet nam vrijdag nog geen besluit vanwege 'de zwaarte en complexiteit van de maatregelen'.
De commandanten van de marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee hebben gezamenlijk per brief bezwaar gemaakt tegen de bezuinigingsplannen van minister Hillen. De drie luitenant-generaals en een vice-admiraal zijn niet bij het maken van de keuzes betrokken geweest. De topmilitairen klagen vooral over het inleveren van zeggenschap over hun personeel.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.