Jan de Jonge: "Hoop dat Jans blijft"

VOETBAL - Hoofd Voetbalacademie van sportclub Heerenveen, Jan de Jonge, hoopt dat hoofdtrainer Ron Jans gewoon bij Heerenveen blijft.
"Ik denk dat het niet goed is als we weer van trainer veranderen. Natuurlijk valt of staat dat met wat Ron zelf wil natuurlijk. Maar als je het mij vraagt dan hoop ik dat hij blijft." Jan de Jonge doet zijn uitspraken bij Radio Drenthe Sport, waar hij afgelopen zondag te gast was.
De Jonge, die vorig seizoen een paar maanden interim-hoofdtrainer was van Heerenveen (na het vertrek van Trond Sollied), was afgelopen zaterdagavond niet alleen getuige van de blamerende nederlaag van het eerste elftal tegen Excelsior maar ook van het applaus van het thuispubliek voor Excelsior. "Ja, dat heb ik nog nooit meegemaakt. En dat hoop ik ook nooit mee te maken trouwens."
"De oplossing voor de problemen binnen Heerenveen is niet zomaar te vinden. Daarvoor moeten we intern heel goed praten. Van nature hebben we een hele aparte cultuur binnen onze club. Dan moet je denken aan visie en de manier van trainen. Van die cultuur zijn we te ver afgeweken, door wat voor redenen dan ook. Nu proberen we die oude cultuur - met een heel strak spelersbeleid zoals dat er was onder Foppe de Haan, Riemer van der Velde en Gertjan Verbeek - weer terug te krijgen. Dat is een lang proces. Maar daar moeten we wel weer naartoe. We moeten de spelers weer een volledige opleiding geven. Dat betekent van maandagochtend tot vrijdagavond."
Na zijn periode als interim-trainer van Heerenveen - nu alweer bijna zo'n anderhalf jaar geleden - voelt De Jonge niet de drang om koste wat het kost op eigen benen te staan. "Toen ik eind jaren negentig ooit begon bij FC Emmen had ik blinde ambitie. Die ambitie heb ik nog steeds, maar ik ben inmiddels niet blind meer. Om weer een keer op eigen benen te staan, hoofdtrainer te worden, moet je het juiste moment hebben en ook het juiste gevoel. Betaald voetbal is net Formule 1. Er zijn maar een paar stoeltjes beschikbaar en van die stoeltjes hoef ik ook een heleboel niet te bezetten. Bovendien heb ik wel een tikkie gehad in de periode dat ik het bij Heerenveen overnam. Ik kon de visie, die volgens mij bij deze club past, niet uitvoeren. Hoe is dat mogelijk dacht ik."
In zijn huidige functie als Hoofd Voetbalacademie komt Jan de Jonge sinds vorig seizoen ook weer veelvuldig in aanraking met de club waar hij niet alleen voor speelde, maar waar hij ook zijn trainerscarriere begon: FC Emmen. "Over de samenwerking met Emmen ben ik heel tevreden. De technische staf doet het goed. Er staat een aardige spelersgroep, waar de spelers die door Heerenveen verhuurd worden zich thuis voelen en graag spelen. Dat was in het begin wel anders. Over die verhuurde spelers is nog geen duidelijkheid. Daar volgen binnenkort gesprekken mee."
In Emmen vertrekt Nico Haak, de beoogd jeugdcoördinator in Emmen, naar FC Zolle deze zomer en dus moet er een opvolger komen. "We hebben nu al een gigantische lijst van mensen die deze functie willen. We zoeken voor die positie iemand die de regio Emmen een warm hart toedraagt. Een oud-speler of een toptrainer, dat zou het mooist zijn. Of Michel van Oostrum een geschikte kandidaat is? Ik zou niet weten waarom niet", besluit Jan de Jonge

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.