Uitstel besluit sluiting kazerne Assen

ASSEN - Minister Hillen van Defensie maakt vrijdag toch nog niet bekend of de Johan Willem Friso kazerne in Assen open blijft of gesloten wordt.
Dat meldt de NOS, die de brief van de minister over de bezuinigingen heeft ingezien.
Daarin staat dat over de locaties van Defensie op 1 juli een besluit wordt genomen. Verder verdwijnen onder meer de tanks, waardoor er in Havelte 150 man op straat zouden komen te staan. De drie bataljons van de Luchtmobiele Brigade blijven naar verluid bestaan. In ieder geval is de kazerne vooralsnog gered. En alleen dat stemt burgemeester Heldoorn al tevreden. 'We hadden weken geleden niet durven hopen dat er drie bataljons zouden blijven, we gaan er vanuit dat de kazerne open blijft als de bataljons blijven. Het is geen reële verwachting dat een bataljon wordt overgeplaatst.'
Ook de Johannes Post Kazerne in Havelte maakt zich op voor de brief van de minister. Daarin zou onder meer staan dat de tanks verdwijnen. Daar legt burgemeester Rikus Jager van Westerveld zich niet zomaar bij neer.
In totaal zouden 12.300 arbeidsplaatsen verdwijnen. 2.300 vacatures zijn de laatste tijd al niet vervuld, 4.000 mensen verlaten Defensie via natuurlijk verloop. Voor hen die blijven worden de arbeidsvoorwaarden stukken minder.
De militaire vakbond AFMP heeft geen goed woord over voor de uitgelekte bezuinigingen op defensie. AFMP-voorzitter Wim van den Burg spreekt van een kaalslag bij de krijgsmacht. 'We zitten al een paar jaar aan de ondergrens. Dit is de doodsteek voor de krijgsmacht.' Voorzitter Jan Kleian van de andere grote defensievakbond ACOM vreest een tweederangs krijgsmacht. 'Oneerbiedig gezegd een soort Belgische krijgsmacht. Af en toe vliegen en als er geld en benzine is, dan doen we een kunstje.'

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.