Herinneringscentrum ontvangt bijzondere broche

HOOGHALEN - Bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een bijzondere houten broche binnengekomen. Het is nog niet duidelijk wat de oorsprong van het sieraad is.

Het ronde speldje is ingeleverd bij de actie Niet Weggooien. Musea proberen zo spullen uit de Tweede Wereldoorlog te behouden voor het publiek.

Omschrijving van de broche

Conservator Guido Abuys vertelt dat de broche een diameter heeft van ongeveer vier centimeter met naar binnen afgerond hout. Daarop staat een bloemmotief met blaadjes. Het hout lijkt volgens Abuys machinaal bewerkt.

Oorsprong nog onduidelijk

Er spelen twee verhalen rondom deze bijzondere broche. De eigenaresse geeft aan dat de broche door een vriendin in Delft is gekocht. Daar kreeg zij te horen dat het sieraad in Kamp Westerbork is gemaakt. Het tweede verhaal is dat joodse onderduikers de broche hebben beschilderd, maar niet in Kamp Westerbork. In beide gevallen blijft het sieraad een relatie houden met de Tweede Wereldoorlog. In het tweede geval is de broche wel minder waardevol voor het Herinneringscentrum. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de herkomst van de broche.
Zie ook:

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.