Grauwe klauwier extreem laat naar Nederland

ASSEN - De grauwe klauwier komt dit jaar extreem laat naar Nederland. Verschillende vogelliefhebbers vragen zich af waar de zeldzame vogel blijft.

De grauwe klauwier komt normaal gesproken begin mei aan in de Nederlandse broedgebieden, die voor het grootste deel in Drenthe liggen. Vooral het Bargerveen is belangrijk voor de grauwe klauwier, maar daar is het beestje nog nauwelijks gezien.

Weersomstandigheden

Marijn Nijssen van de Stichting Bargerveen doet sinds 1995 onderzoek naar de grauwe klauwier in Nederland. Nijssen geeft aan dat de vogel dit jaar extreem laat is.

Volgens de onderzoeker komt dit door de weersomstandigheden in Afrika. Tijdens de trekperiode waren er flinke buien in Tanzania en Kenia. Ondanks de vertraging komen de vogels nog wel richting Nederland. Nijssen is wel bezorgd over de latere aankomst, omdat er door het late broeden ook minder eieren en dus minder vogels komen. Dit heeft gevolgen voor de komende jaren.

Grauwe Klauwier

Ooit waren er vijfduizend tot tienduizend klauwieren. Een paar jaar geleden waren dit er nog maar tweehonderd. Volgens Nijssen zijn er momenteel 350 paren.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.